Půda v dobré kondici s biostimulanty Cropaid

blog-biostimulanty-cropaid

 

Každým rokem se zvyšuje množství produkce potravin. Touha po vyšších pěstebních výnosech a průmyslové pěstování obecně ovšem vede k efektu opačnému. Proč? Na vině jsou využívaná průmyslová hnojiva, a to zejména dusíkatá. 

Celosvětová snaha o snížení negativního vlivu intenzivního pěstitelství na životní prostředí, kdy přílišné hnojení a intenzivní chemické ošetření ovlivňují klíčové fyziologické procesy rostlin, symbiotické vztahy s mykorhizními houbami a prospěšnými mikroorganismy. Používání biostimulantů je ten správný krok pro udržitelné pěstování.

Výroba průmyslových hnojiv

Průmyslová hnojiva jsou hnojiva vyrobena chemickou cestou a při jejich výrobě vzniká velké množství CO2, který se následně dostává do atmosféry. Průmyslová hnojiva sice dodají dané prvky rostlinám okamžitě, ale nemají schopnost zlepšit půdní vlastnosti nebo ukládat živiny v půdě, ba právě naopak. 

Při mineralizaci dusíkatých látek se tvoří amoniak neboli čpavek, který zvyšuje kyselost půdy. Okyselení půdy čpavkem vede k nedostatečnému množství fosforu v půdě. Půda obohacovaná o dusík urychluje rozklad humusu - nejúrodnější části půdy.

Hnojiva | RWA Czechia s.r.o.

I půda může být unavená

Humus obsahuje největší množství živin, které využívají nejen rostliny, ale i půdní živočichové a mikroorganismy a také udržuje vláhu v půdě. S úbytkem humusu tak mizí půdní organismy, plodiny jsou zranitelnější vůči škůdcům, snižuje se kvalita, ubývá vláha a nastává tzv. "únava půdy". Stále unavenější půda vyžaduje více průmyslových hnojiv. Více průmyslových hnojiv vede k další degradaci a ztrátě výnosnosti. Součástí celého koloběhu je ještě uvolňující se CO2 do atmosféry, které se podílí na dalším vysoušení půdy. 

Nejen hnojiva ale ovlivňují produkci rostlin, a to jak v zemědělství nebo při domácím pěstování, ale i náhlé mrazy a deficit srážkových úhrnů ve vegetačním období. To trápí většinu pěstitelů po celém světě a používání nevhodných metod ochrany rostlin pouze zhoršuje kvalitu půdy. Bohužel se změnou klimatu průměrné jarní teploty rostou, a tak rostliny kvetou dříve. To je činí zranitelnějšími vůči náhlým mrazům a následky jsou často zničující. 

Ptáte se, jak by to šlo dělat lépe?

Řešení nabízí přírodní hnojiva a biostimulanty. Oboje má ze své podstaty dobrý vliv na půdní vlastnosti, půdu obohacují o organické složky a podílejí se na uchování živin v půdě. Zdravá půda s dostatkem organické hmoty (humusu) snižuje riziko eroze, vyplavování živin, zvyšuje příjem živin pro rostliny a přispívá ke správnému hospodaření s vodou v krajině. 

Výrobce CropAid a jeho produkty

Proto společnost CropAid vytvořila řešení, která vyhovují potřebám farmářů a pěstitelů. Je výrobcem oceňovaných produktů, které poskytují rostlinám a plodinám ochranu před mrazem a teplem, šetří energii, životní prostředí a snižují náklady na produkci rostlin. Produkty AntiHeat® a AntiHeat® Max snižují v teplých a horkých dnech spotřebu vody na zavlažování, tím šetří množství spotřebované vody, která je v současné době nedostatek. AntiFrost® a AntiFrost® Max chrání rostliny před chladem a mrazem, rostlinám se tedy nemusí v chladných obdobích přitápět a snižuje množství CO2, které přispívá k oteplování planety. 

Všechny přípravky CropAiad obsahují bakterie thiobacillus a jejich produkci rusticyaninu, kyseliny oxalooctové a kyseliny pyrohroznové. Ty jsou smíchány se speciální směsí minerálů. Nevyčerpávají půdu a jejich složky se nesplavují do spodních a povrchových vod.

Účinek postřiku může trvat až 14 dní po aplikaci na rostliny, ale nejúčinnější je do 48 hodin. Je zcela přírodní a proto i vhodný pro ekologické pěstování. Hodí se jak pro venkovní, tak i pokojové rostliny a je vhodný pro zahrádkáře i pěstitele.

Slide

Společnost CropAid International Limited byla založena ve Velké Británii a získala celosvětové uznání a několik ocenění včetně schválení pro organické použití asociací Soil Association.

Ochrana proti mrazu a chladu

CropAid AntiFrost®

Je jedinečný přírodní biostimulant, který aktivuje produkci nemrznoucích proteinů v rostlině. Tyto proteiny zabraňují tvorbě krystalků ledu, poškození rostlinných buněk a zvyšuje obranyschopnost rostliny proti chladu a mrazu. Rostlina je ve stavu podobném hibernaci a odolává lépe chladu a mrazu. Rostliny se přirozeně chrání před mrazem a chladem produkcí vlastních nemrznoucích bílkovin. Některé rostliny produkují těchto bílkovin více než jiné rostliny, na základě svých genetických vlastností a prostředí, ve kterém rostou. 

Koncentrát obsahuje organické složky (obsahuje bakterie thiobacillus) a přírodní enzymyAplikuje se postřikem na list a lze jej použít pro všechny druhy pokojových i venkovních rostlin. Pokud nakonec mráz nenastane, stanou se přebytečné nemrznoucí proteiny spolu se vstřebanými minerály prospěšnými složkami pro rostlinu a přispějí ke zlepšení jejího zdraví a růstu. Díky svým unikátním vlastnostem nejen chrání rostliny proti chladu a mrazu, ale zvyšuje úrodu, kvalitu sklizně a zlepšuje čerpání živin. Obsahuje více než 60 prvků a protimrznoucí kryoprotektant, rusticyanin, kyselinu oxaloctovou, kyselinu pyrohroznovou a organickou hmotu. 

Vineyard Magazine leden 2022

Cropaid AntiFrost MAX®

Probiotický přírodní biostimulant pro aplikaci na listy a hnojení. AntiFrost MAX® stimuluje a posiluje různé reakce v metabolismu rostlin. Nejen, že zvyšuje odolnost rostlin proti poškození chladem a mrazem, ale také je léčí po skončení období stresu, který pramení z chladu a mrazu. 

Po aplikaci na rostliny je přípravek absorbován  listy, stonky a kořeny rostlin, což stimuluje fotosyntézu a biochemické reakce rostlin. Díky tomu je podpořena produkce vlastních rostlinných nemrznoucích proteinů a glykoproteinů. Proteiny předchází popraskání a odumírání rostlinných buněk. Po odeznění stresu z chladu a mrazu se přebytečné nemrznoucí bílkoviny přemění na cukry, oleje, vitamíny a bílkoviny, které rostlina spotřebuje. To stimuluje růst pupenů a listů, čímž se zvyšuje kvalita a výnos rostliny.

Ochrana proti teplu a suchu

CropAid AntiHeat®

AntiHeat® je přírodní biostimulant, který zvyšuje odolnost rostlin vůči teplu a suchu. Snižuje množství vody, kterou plodiny potřebují absorbovat z půdy, a to díky stimulaci fotosyntézy a osmózy. Rostliny tak absorbují více vody ze vzduchu a používají ji k udržení hydratace. Vzhledem k tomu, že rostliny absorbují více vody ze vzduchu, je spotřeba vody k zavlažování plodiny menší, než bez stimulace. Po odeznění stresu způsobeného horkem a suchem, se přebytečné bílkoviny přemění na cukry, oleje, vitamíny a bílkoviny, které rostlina spotřebuje. To stimuluje růst pupenů a listů, čímž se zvyšuje kvalita a výnos rostliny.

cropaid-foto

CropAid AntiHeat MAX® 

Probiotický přírodní biostimulant pro aplikaci na listy a hnojení. AntiHeat MAX® stimuluje a posiluje vlastnosti rostlin prostřednictvím různých reakcí v metabolismu rostliny. Nejen, že zvyšuje odolnost rostlin vůči poškození teplem a suchem, ale také je léčí po skončení období stresu z horka a sucha. Po aplikaci na rostlinu je absorbován  listy, stonky a kořeny, což stimuluje fotosyntézu a tvorbu proteinů a glykoproteinů. Tyto proteiny stimulují zesílení povrchu, stonků a listů, což chrání rostlinu před sluncem a snižuje ztrátu vody a díky tomu je potřeba menšího množství vody k zavlažování rostlin. 

Po odeznění stresu z horka a sucha se přebytečné bílkoviny přemění na cukry, oleje, vitamíny a bílkoviny, které rostlina spotřebuje. To stimuluje růst pupenů a listů, čímž se zvyšuje kvalita a výnos rostliny. CropAid AntiHeat MAX® je nové a vylepšené složení původního CropAid AntiHeat®.

AntiFrost MAX

Zkušenosti pěstitelů s přípravky CropAid

„Obvykle zakrýváme jahodová pole rounem, loni jsme měli teplotu vzduchu -2 stupně Celsia, ale na zemi jsme měli -6. Rouno nestačilo, většina farmářů přišla o 70 % úrody. U nás to bylo jiné, dva dny před mrazem jsme aplikovali AntiFrost a zachránili jsme celou úrodu květin. Loni jsme ho aplikovali na meruňky a třešně a při -2 C neutrpěly žádné poškození.“

„Většina farmářů používá produkty CropAid na rajčata, cukety, lilek, melouny, ale mnozí je používají také ve svých sadech. Zjistili jsme, že čím více listů je na plodině, tím vyšší je úroveň účinnosti, protože existuje větší plocha pro příjem produktu. Dalším pozorováním je, že na ošetřených plodinách se zvyšuje obsah cukru a barva, jako je zčervenání jablek, je intenzivnější.

"Aplikace AntiFrost na brambory prokázala dobrou ochranu proti mrazu a chladu až do -3 stupňů Celsia."

JEŽEK tým

Facebook sdílej google plus sdílej twitter sdílej