Jak na zimní grilování?

zimni-grilovani

V případě, že patříte mezi milovníky grilování, pak pro vás máme skvělou zprávu – nemusíte se ho vzdávat ani v zimě! V dnešním článku vám poradíme několik tipů, jak si užít grilování i v zimním období a nečekat tak až na letní grilovací sezonu.

Chystáte-li se grilovat poprvé, stačí dodržet pár jednoduchých triků a zajisté si grilování užijete i při nižších teplotách. Základním předpokladem je kvalitní gril s poklopem, což oceníte nejenom v mrazu, kdy i tak bude maso pěkné propečené, ale především když bude pršet nebo sněžit. Pro grily s poklopem prostě není počasí žádnou překážkou.

Parametry, které mají venkovní grily pro zimní (celoroční) užití se příliš neliší od těch využívaných v letním období. Výběrem grilu pro celoroční používání tedy nic nezkazíte, ba naopak. Stejně jako u výběru jakéhokoliv jiného grilu dbejte na kvalitu provedení a především odolnost vůči korozi. Dále by měl být stabilní, zejména pokud ho chce využívat i ve volné přírodě – v takovém případě budou vhodnější nožičky, před kolečky. Gril si můžete pořídit buď klasický (na dřevěné uhlí a brikety), elektrický nebo plynový.

zimni-grilovani

Další důležitý parametr je dostatečný spodní přívod vzduchu a větrání v poklopu, aby po jeho přiklopení nechyběl kyslík a bylo zajištěno proudění tepla. Zvětšením či zmenšením otvoru regulujete teplotu, která je spojená regulací teploty a s odvodem přebytečného tepla z grilu. V případě, že se rozhodnete pro elektrický gril, je vhodné vybírat s vyšším příkonem, který vám zajistí rychlejší zahřátí. Další možností jsou grily s lávovými kameny, které mají sice delší náběh, ale udrží konstantní teplotu i v mrazivém a větrném počasí.

Pokud upřednostňujete malé až středně velké pokrmy, jako například steaky, ryby, žebírka, grilovanou zeleninu, tak je pro vás ideální gril na dřevěné uhlí či brikety, které musí být obzvláště v zimě pořádně rozžhavené a po jejich zbělání se můžete pustit do grilování. Samozřejmě je důležité počítat i s tím, že v zimě je spotřeba uhlí a briket větší – roztápění grilu může trvat déle. Z tohoto důvodu mějte připravený dostatek uhlí, které je ideální mít uskladněné v suchu.

Nezapomeňte si zimní grilování užít pěkně v teple. A tím nemyslíme pouze teplé oblečení, rukavice, ponožky a kvalitní zimní boty, ale i prostředí, kde budete grilovat. Obecně se nedoporučuje stát v prostoru (na sněhu, na ledu), kde může být silný vítr a mokro, ale na suchém izolovaném místě (ideální jsou dřevěné desky – balkon, terasa).

zimni-grilovani

Čekání si můžete zkrátit a zpříjemnit horkým nápojem, který vás zaručeně zahřeje. A ať už se rozhodnete pro čaj, svařené víno nebo grog, můžete ho mít po celou dobu grilování v termosce, která udrží jeho teplotu.

Tip: Nejlépe drží teplo keramické hrnky, a pokud je budete mít také předehřáté, udrží teplo horkých nápojů podstatně delší dobu.

Svá specifika s sebou zimní grilování nese, i co se týče přípravy jídla. Potraviny doporučujeme porcovat na menší kousky, než jste zvyklí v létě – maso i zelenina se rychleji a lépe propeče. Optimální doba pečení cca 1 centimetr vysokého masa jsou 1-2 minuty z každé strany, klobásy pak budou připravené zhruba za 5 minut. Abyste pokrmy udrželi teplé, doporučujeme nahřát i talíře (můžete přímo v grilu).

Jakou metodou budete grilovat, záleží čistě na vás. Můžete buď grilovat přímou či nepřímou metodou. Za nejlepší metodu však v zimě můžete považovat tu nepřímou, kdy pokrm připravujete mimo přímý zdroj tepla pod poklopem, který otevíráte, co nejméně. Můžete dosáhnout teplot až kolem 180 °C – pokrmy se propékají díky cirkulaci horkého vzduchu kolem roštu. Díky poklopu vám teplo neuniká a vše se propéká rovnoměrně, a tak nemusíte během grilování obracet. Pokud tedy potřebujete potraviny grilovat déle než 25 minut a nechcete riskovat vysušení či připálení – ideální je tedy pro neporcované kusy masa, drůbež, ryby, ale můžete využít i pro pečivo a sladké moučníky.

zimni grilovani

A jak na tuto metodu? V případě kotlových grilů je důležité dřevěné uhlí/brikety rozmístit rovnoměrně nebo po stranách kotle. Na dno položíte hliníkovou misku, do které bude odkapávat tuk z grilovaného pokrmu – tím zabráníte karcinogennímu pálení tuku u tučnějších masitých výrobků. Po rozžhavení na grilovací rošt položíte surovinu, kterou chcete ugrilovat, přiklopíte poklopem a bez zbytečného zvedání, necháte péct. Teplotu můžete regulovat větracím otvorem v poklopu.

Na druhé straně musíte u plynových grilů nejdříve pustit všechny hořáky na plný výkon, tím gril dostatečně předehřát a pro samotné grilování vypnout středový hořák. Misku i zde můžete položit pod rošt, aby do ní mohl odkapávat tuk.

A jak ochutit? Někteří zajisté ocení typickou kouřovou chuť, kterou získáte pouze na přímém ohni z pravého dřevěného uhlí. Ta vynikne obzvláště na grilované zelenině, u pečených klobás nebo u ryb. Bylinky, jako je tymián, rozmarýn či bazalka, dodají vašim pokrmům mimořádnou chuť.

Další tipy

  • Kvalitní grily můžete ponechat venku, na terase či balkonu – stačí je pouze přikrýt vhodným obalem (ochrannou plachtou).
  • U plynových grilů je zapotřebí uschovat plynové bomby – nesmí být vystaveny mrazu.
  • Důležitá je bezpečnostní prohlídka- prohlédněte všechny hořáky a trysky.
  • Gril umístěte na místo, kde nefouká vítr a kde nejsou v okolí hořlavé materiály.
  • Propan má v zimě o něco lepší vlastnosti hoření než propan - butan. Plynové láhve skladujte v teple a dobře větrané místnosti.
  • Když rošt potřete olejem, předejdete přilepování potravin.
  • U plynových grilů neotáčejte uzávěr plynové láhve úplně na doraz! Nejdříve gril zapalte a poté můžete uzávěr dle libosti otevřít či zavřít.
  • Obecně se doporučuje používat kleště nebo delší lopatku, místo vidlice – nebude vám z masa vytékat žádná šťáva.
  • V případě, že vlastníte teploměry, můžete teplotu masa kontrolovat.
  • Alobal je dobrý pomocník v případě, že chcete uchovat teplotu masa i mimo gril. Případně v něm maso můžete nechat „dojít“.
  • Gril je vhodné vyčistit, dokud je ještě horký. Budete mít podstatně méně práce. Vyčistěte také odkapávací nádobu od zbytků šťáv nebo tuku.
  • Vyčištěný rošt potřete trochou rostlinného oleje a až gril zcela vychladne, můžete ho zakrýt ochranným obalem.
  • Je důležité dbát bezpečnosti – elektřina a vlhko k sobě nepatří.


A jsou nějaké užitečné vychytávky? V chladném a větrném počasí může být pracnější rozžhavit dřevěné uhlí nebo brikety a v tomto případě vám může pomoci zkrátit čas startovací (zapalovací) komín.

zimni-grilovani

Postup je takový, že na palivový rošt položíte pár kostek určených pro podpal, zapálíte je a na ně postavíte startovací komín naplněný dřevěným uhlím nebo briketami. Palivo by mělo být žhavé zhruba do 30 minut a to bez použití jakýkoliv chemických podpalovačů. Že je palivo dostatečně rozžhavené poznáte podle toho, že je pokryto slabou vrstvou popela. Pak už vám zbývá podle vámi vybrané grilovací metody (přímé nebo nepřímé) rozprostřít na palivovém roštu nebo po obvodu nádoby. Další rychlou volbou je plynový gril.

Pokud vám často grilovacím roštem propadávají drobnější suroviny, je ideálním pomocníkem flexibilní grilovací jehla, která je vyrobena speciální žáru odolné chirurgické oceli s dlouhodobou životností. Je konstruována tak, že na jednom konci lanka je napichovací bodec, který zároveň slouží jako manipulační rukojeť, a na druhém je oko, kterým můžete bodec protáhnout. Tím vznikne uzavřený kruh, ze kterého suroviny nesklouznou ani se na něj nepřipečou. Je užitečným pomocníkem i při marinování – usnadní obracení a namáčení. Jehla rychle chladne, suroviny nechytí ocelovou pachuť a je snadno omyvatelná.

To je od nás pro tento týden vše a těšíme se na vás příští týden s dalším článkem.

To hlavní nakonec: Dobrou chuť!

JEŽEK tým

Facebook sdílej google plus sdílej twitter sdílej