Zahřejte se o vánočních svátcích

blog-vanocni-napoje

Vánoce už jsou za rohem a patří k nim nejenom cukroví a vánoční stromek, ale i tradiční vánoční teplé nápoje a vánoční trhy. Pokud se vám však nechce ven na trh, nezoufejte - poradíme vám, jak si nápoje připravit v pohodlí domova. Připravili jsme pro vás seznam alkoholických i nealkoholických nápojů. Kromě klasické kávy a teplého čaje (například pečený čaj) si tak budete moci připravit třeba vánoční punč, svařené víno nebo klasický grog.

Svařené víno

Svařené víno patří mezi nejoblíbenější vánoční nápoje a receptů jak ho připravit je nespočet. Základ je však vždy stejný. Svařte bílé nebo červené víno, přidejte koření, a pokud požadujete silnější efekt, můžete přidat i pár kapek destilátu (například slivovice). U nás je nejrozšířenější kombinace červeného vína se skořicí a hřebíčkem. Příprava není nijak složitá a zabere vám zhruba 10 minut a dalších 15 minut vaření.

svarene-vino

A co vše budete potřebovat?

  • Voda (cca 400 ml)
  • Hnědý třtinový cukr (6 polévkových lžic nebo 120 g)
  • Hřebíček dle vaší chuti (5–15 ks)
  • Skořice podle vaší chuti (1–4 ks)
  • Láhev červeného vína
  • Citron nebo pomeranč
  • Další koření dle chuti: špetka muškátového oříšku, rozinky nebo badyán


Postup

  • Citron a pomeranč omyjte a usušte. Poté okrájejte kůru v jedné dlouhé spirále a dužinu nakrájejte na plátky.
  • Do připraveného hrnce nalijte vodu, přisypte cukr, plátky citrusů, hřebíček, muškátový oříšek a svitek skořice. Pomalu vařte zhruba 10 minut. Můžete podlít trochou vody.
  • Poté vyjměte koření a plátky všech citrusů a přimíchejte víno a dál vařte téměř k varu.
  • Svařené víno pak můžete přelít do sklenic a ozdobit kousky oloupané kůry z citrusů.


Grog

Dalším nápojem, který je spjatý s vánočním obdobím, je grog. Stejně jako u svařáku je příprava grogu opravdu jednoduchá a vystačíte si se čtyřmi základními surovinami – rum, voda, cukr, citron. Vyzkoušet však můžete nejenom tradiční, ale i méně klasické recepty - bezinkový vinný grog, medový či griotkový grog.

vanocni-caj

Klasický rumový grog

Zde je příprava asi nejjednodušší. Stačí, když pohár naplníte asi ze 2/3 vařící vodou a zalijete 4 cl rumu. Podle chuti pak přidejte pár kostek cukru, plátky citronu, zamíchejte a můžete podávat. 

Griotkový grog

Další velmi oblíbený grog, a to zejména u žen. Oblíbenosti se těší hlavně díky chuti - není tak silný a naopak má poměrně sladkou chuť.

Postup je stejný jako u klasického grogu. Ve 2/3 vařící vody rozpustíte krupicový cukr (dle vaší chuti 2-3 kávové lžičky) a přidáte 2 cl rumu a 4 cl griotky. Na závěr můžete přidat oloupaný plátek citrónu. 

Bezinkový vinný grog

Jak již název napovídá, nebude se jednat o klasický grog s rumem, ale s vínem.

Ingredience:

  • 75 cl červeného vína
  • 50 cl bezinkové šťávy
  • 3 sáčky punčového koření
  • 5 lžic javorového sirupu
  • 25 cl rumu
  • plátky citrónu

    caj-skorice

Postup: 

  • Červené víno a bezinkovou šťávu ohřejete společně s punčovým kořením.
  • Necháte 10 minut odležet.
  • Poté do směsi přimícháte javorový sirup a rum.
  • Můžete podávat ve sklenicích, které ozdobíte plátkem citrónu.

Slavnostní grog

Samotný název přímo vybízí k tomu, abyste si ho doma připravili například na Štědrý den.

Ingredience:

  • 40 cl červeného vína
  • 0,3 dcl Napoleon Ambassador (či jiné kvalitní víno z dubových sudů)
  • 10 cl vody
  • 30 g cukru krystal
  • Trocha skořice a hřebíčku
  • Pomeranč a citron
  • 30 g omytých rozinek a 30 g loupaných mandlí

Postup:

  • Do vody přidáte cukr, skořici, hřebíček, kůru z citronu a pomeranče.
  • Vše povaříte cca 10 minut.
  • Ze směsi vyndáte koření a kůru, přidáte šťávu z citronu a pomeranče, červené víno, rozinky a na délku posekané mandle.
  • Celou směs opět přivedete do varu.
  • Před servírováním přidáte víno Napoleon, které můžete nalévat přes sítko.

Čaj s grogem

Samozřejmě i čaj si můžete zpestřit kapkou alkoholu. Postačí, když do šálku čaje, ideálně silného černého, oslazeného medem, přidáte panáka brandy (5 cl). Opět můžete doladit citronem.

Brusinkový grog

Ingredience:

  • 0,4 dcl bílého rumu
  • 12 cl brusinkového džusu
  • Limetku
  • Brusinky či mletou skořici na zdobení

    napoje-svatky

Postup:

  • Svaříte brusinkový džus se šťávou z limety a odstavíte.
  • Dolijte bílým rumem.
  • Můžete dle libosti dozdobit brusinkami či mletou skořicí.

Grog s vaječnými žloutky

Ingredience:

  • 0,2 dcl rumu
  • 0,4 dcl mléka nebo vody
  • 3 žloutky
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
    grog_1

Postup:

  • Žloutky s cukrem ušlehejte ve vodní lázni.
  • Přidejte horké mléko a rum.
  • Můžete ozdobit opět dle libosti – například posypat kávou.

Punč

Dalším klasickým vánočním nápojem je punč. Pokud máte raději silnější, stačí přidat více rumu. Pokud máte raději sladší, můžete použít místo rumu griotku a polosladké nebo sladké víno.

Vánoční punč

Ingredience:

  • 1 l červeného vína
  • 0,4 l černého čaje
  • 0,15 l rumu (případně griotky)
  • citrón
  • skořice
  • hřebíček
  • ovoce dle vaší chuti (jablka, citrusy, ananas,…)
  • cukr

Postup:

  • Do hrnce nalijte víno i čaj a na mírném ohni ohřívejte.
  • Hned na začátku přidejte i plátky citrónu, skořici i hřebíček, aby mohli co nejdéle uvolňovat do punče své aroma.
  • Nahřejte si sklenice a nalijte do nich rum. Přidejte i ovoce, které jste zvolili.
  • Až se obsah hrnce prohřeje, přelijte ho přes sítko do připravených sklenic.
  • Je lepší, když neprojde varem – neodpaří se z něj tolik alkoholu.
  • Ozdobit můžete plátkem citrusu či jiného ovoce.

Hořící punč

Ingredience:

  • 3 kávové lžičky cukru
  • lžička citrónové šťávy
  • 1–1,5 dcl vroucí vody
  • plátek citronu
  • 0,5–1 dcl rumu (nepoužívejte rum „tuzemský“ - nehoří)

    f78c5c56b7e087924abb1cf56920c7e6--victorian-party-victorian-christmas

Postup:

  • Do předem předehřátých sklenic nasypte cukr a zalijte citronovou šťávou.
  • Sklenice dolijte vroucí vodou a zamíchejte.
  • Nahoru položte plátek citronu, který zalijete opatrně rumem a zapálíte.
  • Uhasíte zamícháním.

Vánoční punč staroanglický

Ingredience:

  • 300 g moučkového cukru
  • 1 l vody
  • 1/2 muškátového oříšku
  • 5 dcl rumu (nikoliv „tuzemského“)
  • 2 dcl koňaku (může být brandy)
  • 2 citrony

Postup:

  • Ostrouháte kůru z citronu, přidáte šťávu z citronu, cukr a vše zalijete vařicí vodou.
  • Muškátový oříšek nastrouháte do nápoje a necháte 5 minut odležet.
  • Přecedíte a smícháme s rumem a koňakem. 

Doufáme, že jste si našli svůj oblíbený recept, který vás úspěšně zahřeje a pokud ne, vždy můžete vsadit na jistotu. My vám za celý náš tým přejeme nádherné a klidné prožití vánočních svátků.

JEŽEK tým

Facebook sdílej google plus sdílej twitter sdílej