Od sladkých po pálivé, přes žluté až k černým – na výběr je obrovské množství druhů paprik. Všechny odrůdy mají však jedno společné, vyžadují dlouhé a teplé vegetační období. Proto je právě nyní, v první polovině února, nejvyšší čas začít s jejich předpěstováním, abyste se později mohli radovat z bohaté úrody.
Jelikož v tomto období ještě není vhodné pěstovat papriky venku, s předpěstováním začneme v interiéru nebo v teplém pařeništi.
Pokud plánujete využít pařeniště k rychlení a časnému pěstování rostlin, je právě únor ideální měsíc. Rychlení a předpěstování probíhá v tzv. "teplém" pařeništi, kdy se ze zapraveného koňského nebo kravského hnoje, díky působení termofilních organismů a přirozenému rozkladu hmoty, uvolňuje potřebné teplo.
Právě teplota je velice důležitá pro vysetá semena, která začínají klíčit až kolem 20 °C. Stejně tak již vyklíčené rostlinky potřebují dostatek tepla a světla pro optimální vývoj. Sadba z pařeniště se také snadněji přesouvá na již připravený záhon nebo do skleníku. Rostliny mají dostatečně vyzrálá pletiva a jsou zvyklé na nižší teploty.
V případě, že chcete papriky předpěstovat doma, připravte si kvalitní výsevní substrát s pH v rozmezí 6–8 a naplňte jím výsevní misky. Každé semínko by mělo kolem sebe mít dostatečný prostor, alespoň 1 cm. Po zasetí semínka zasypejte tenkou vrstvou jemně prosátého substrátu. Důležité je paprikám v raném stadiu dopřát dostatek vlhkosti a vysoké teploty – ty v době klíčení udržujeme lehce pod 30 °C.
Jéžovo tip: Aby vám semena začala rychleji a spolehlivěji klíčit, stačí je namočit do vody. Doporučuje se použít také bylinkový nálev (zkuste třeba nálev z kozlíku nebo přesličky rolní), který paprikám rovněž pomůže k ochraně před chorobami. Semena by měla být namočená 1–2 dny.
V době, kdy se začnou objevovat děložní lístky, je potřeba zajistit mladým paprikám také dostatek světla, a to asi 6–8 hodin denně. Potřebná je stále mírná zálivka a optimální teplota se pohybuje kolem 20 °C přes den, v noci kolem 15 °C.
Až rostlinky povyrostou, budou potřebovat více prostoru, proto je pikýrujte = přesaďte do větších nádob – k tomu můžeme využít například plastové kelímky. Zálivka v tomto stadiu růstu nemusí být tak velká, bohatě postačí 2–3x do týdne.
Jakmile se oteplí a skleník, fóliovník nebo pařeniště jsou dostatečně zahřáté, papriky přemístěte ven. Nejdříve tedy koncem dubna a v průběhu května. Asi týden před umístěním do venkovního prostředí se doporučuje papriky otužovat, aby nebyly vystaveny příliš silnému teplotnímu šoku. Až papriky povyrostou, opatřete jim oporu, aby se snadno nezlomily a později snesly hmotnost svých plodů.
Jéžovo tip: Pokud počasí nepřeje a papriky už jsou při přemisťování do skleníku přerostlé, nejprve je potřeba zbavit je květů a malých plodů. Rostlina musí totiž před založením plodů dostatečně zmohutnět a nabrat dostatek sil.
Plody na rostlině nenechávajete déle než udeří první zimní mrazíky. Z rostliny je odstraňte pomocí nože nebo nůžek, na plodu by měla zůstat krátká stopka. Pokud všechny sklizené papriky v nejbližší době nezkonzumujete, zbylé můžete uskladnit – usušit, zmrazit nebo naložit.
Nebojte se kromě klasických kvadratických, jehlancovitých paprik a kapií vyzkoušet také některé netradičnější odrůdy. Za zmínku jistě stojí jablíčkovité papriky, které svým kulatým tvarem opravdu připomínají jablka, nebo třeba rajčinové papriky. Pokud máte rádi pálivá jídla, zkuste si vypěstovat některý druh chilli papričky – plody můžete po usušení používat jako koření. Nebo třeba kozí či beraní rohy, které skvěle chutnají naložené ve sladkokyselém nálevu.
Experimentovat však nemusíte jen v chutích, ale také v barvách – černé nebo fialové papriky ve vašem skleníku určitě zaujmou nejednoho souseda. V případě, že pěstujete některou barevnou odrůdu papriky, buďte trpěliví. Plodům těchto odrůd chvíli trvá, než se změní jejich barva na požadovanou.
A teď, když už víte všechno podstatné, je nejvyšší čas vybrat si vhodná semínka paprik a začít s pěstováním. Pokud později nebudete vědět co s nimi, můžete vyzkoušet netradiční polévku z pečené papriky nebo papriky tradičně naplnit a zapéct či ogrilovat. Chuť domácích paprik si zamiluje celá rodina!