Po Vánocích, svátcích klidu a pohody, následují tradičně dny oslav konce letošního a začátku příštího roku, tedy Silvestr a Nový rok. A k těmto oslavám také zcela neodmyslitelně patří zábava - včetně drinků.
Pěstujete si doma bylinky a chtěli byste je i v tomto období dobře zužitkovat? Připravili jsme si pro vás pár tipů na drinky, kde čerstvé bylinky využijete. Přípravou těchto nápojů můžete potěšit celý okruh vašich přátel i sousedů.
Pro milovníky ginu
Při přípravě tohoto drinku využijete bazalku. Pak už jen stačí nezapomenout především na gin, hroznové víno, citrónovou šťávu, cukrový sirup (postačí cukr) a bezpochyby také led.
Tip: Skleničky byste měli před přípravou vychladit rozdrceným ledem nebo je stačí na malou chvíli strčit do mrazáku.
Několik kuliček hroznového vína spolu s lístky bazalky rozmačkejte a přidejte kostky ledu. Dále přilijte gin, stejné množství citrónové šťávy a poloviční množství cukrového sirupu či cukru. Všechny ingredience důkladně protřepejte. Do sklenice byste měli drink nalévat přes síto. Nakonec můžete nápoj dozdobit lístky bazalky.
Tak trochu jiné martini
Ozvláštněte si tento oblíbený drink čerstvou snítkou rozmarýnu. Kromě rozmarýnu si připravte samozřejmě gin
a vermut a na ozdobu také zelené olivy.
Gin a vermut smíchejte a přidejte pár snítek rozmarýnu, které je potřeba nejdříve promnout v ruce, aby se uvolnilo jejich aroma. Připravenou směs nechte alespoň hodinu chladit. Při podávání na zbývající snítky rozmarýnu navlékněte olivy, vložte do sklenice a ihned přelijte směsí alkoholu.
Netradiční přípitek
Máte rádi jako novoroční přípitek sklenku sektu, ale zároveň byste chtěli tuto klasiku něčím oživit? Připravte si lístky máty, dále také moučkový cukr a samozřejmě nezbytně nutné šampaňské (nemusí být to pravé).
Příprava tohoto netradičního novoročního přípitku s názvem Champagne Julep je velice snadná. Stačí pouze podrtit lístky máty a smíchat je s cukrem. Takovou směs už jen stačí nasypat na dno sklenice, dolít vychlazeným šampaňským
a ozdobit mátovým lístkem.
Všem sousedům děkujeme za společný rok 2018 a těšíme se na shledání i v roce následujícím.
P.S. Nezapomeňte, že ani s bylinkami v drincích by se to nemělo přehánět!
Poslední tip roku 2018: Pokud vás na Nový rok ráno přepadne kocovina, i v tomto případě bylinky pomohou. Uvařte si bylinkový čaj – z máty, kopřivy, heřmánku – vyzkoušet můžete také z čerstvého zázvoru. Čaj si doslaďte nejlépe medem, abyste zpátky do těla dostali krevní cukr.