Listí ze stromů začalo už dávno opadávat a spolu s ním také spousty vlašských ořechů. Jestli si nevíte rady, jak přesně s nimi nakládat, máme pro vás pár sousedských tipů.
Sběr ořechů
U ořechů tomu není tak jako u ostatních plodů - jejich sběr by se neměl nijak uspěchat, proto není nutné je ze stromů setřásat. Dostatečně vyzrálé ořechy samy spadnou (nejčastěji je to v období měsíců září a října) a vaším úkolem je pouze ze země sebrat. Na zemi byste je však neměli nechat ležet příliš dlouhou dobu. Vlhkost jim nedělá dobře a snadno by tak mohly chytit plíseň.
Jéžovo tip: Pokud si chcete usnadnit práci při sběru ořechů, můžete pod strom položit plachtu, nebo alespoň vyhrabat či posekat plochu pod ořešákem. Ořechy se vám tak budou lépe sbírat a při použití plachty s nimi bude i snazší manipulace.
Uskladňování ořechů
Pokud chcete, aby vám ořechy vydržely uskladněné co nejdéle, nejlepší variantou pro uschovat je usušené.
Pokud se rozhodnete sušit celé plody (tedy i se skořápkou), nejprve je zbavte zelené (popřípadě už hnědé) měkké slupky. Pak už je stačí pouze vyskládat v jedné vrstvě na plech nebo síto a umístit buď na sluníčko, nebo pod radiátor. K sušení je důležité vybrat nejlépe vzdušné a suché prostředí. Důkladně usušené plody, tedy zhruba po měsíci sušení, skladujte v bednách nebo látkových pytlících.
Další variantou je sušení již vyloupaných ořechových jader - tyto je však potřeba skladovat v uzavřených skleněných nádobách.
Při jakékoliv práci s ořechy chraňte své ruce rukavicemi. Po práci s nimi je totiž skoro zázrak dostat zelenohnědé barvivo, které se nachází v měkkém obalu vlašských ořechů, z rukou dolů.
Ořechy pro naše zdraví
Pěstovat vlašské ořechy se vyplatí, jelikož by měly být součástí jídelníčku každého z nás. Jsou totiž zdrojem zdravých tuků, vitaminů skupiny B, vitaminu E nebo hořčíku. Vlašské ořechy nám můžou pomoci s nízkým krevním tlakem, cholesterolem, přispívají také k dobré funkci mozku (to dobře poznáte, když ořech rozlousknete) i nervové soustavy a mají antistresové účinky.
Jéžovo tip: Kromě tradičních buchet a koláčů nezapomeňte na ořechy ani při přípravě obložených talířů, zejména těch sýrových - sýry a ořechy se totiž výtečně chuťově doplňují.
Ořechovka na zahřátí
Pro ty, kdo se na podzim rádi zahřejí alkoholem, máme na závěr tip na lahodnou domácí ořechovku.
K přípravě nápoje budete potřebovat zelené plody ořešáku, tedy takové, kde ještě není plně vyvinuta skořápka. Rozkrájené plody zalijte alkoholem (postačí vodka či slivovice) a nechte louhovat. Mezitím si připravte cukerný sirup, který pak smíchejte s výluhem. Pro intenzivnější chuť můžete ještě přidat koření a opět louhovat.
Čím déle necháte ořechovku v lahvích odležet, tím bude lahodnější. Své rodině se s touto pochoutkou můžete pochlubit třeba na Vánoce, kdy k tomu bude ideální příležitost. Tak na zdraví!